Tελευταία ανανέωση στις 22/10/2021

Γνωρίζατε πως η βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού είναι μία διαδικασία που ξεκινά πριν την αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και συνεχίζεται μετά την εγκατάστασή του; Διαβάστε στο παρόν άρθρο πως θα βελτιστοποιήσετε την απόδοση του φωτοβολταϊκού σας.

Κύρια σημεία του κειμένου: 

– Επένδυση στην ποιότητα.
– Προσέξτε τις σκιάσεις.
– Επιλογή κατάλληλων εγκαταστατών.
– Καθαρισμός των πάνελ.
– Χρήση monitoring applications.
– Μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος καθορίζει το πραγματικό όφελος που αποκομίζει ένας ιδιώτης από την κατοικία του ή ένας επαγγελματίας από την επιχείρησή του.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μπορεί δύο ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν για παράδειγμα φωτοβολταϊκό 10 kW αλλά να έχουν διαφορετική αποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει πως ο ένας από τους δύο θα έχει μειωμένο κέρδος.

Οι παράγοντες που καθορίζουν την αποδοτικότητα ενός φωτοβολταϊκού είναι πολλοί και ξεκινούν πριν από την αγορά και συνεχίζουν μετά την εγκατάσταση.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τους τρόπους επίτευξης της μέγιστης απόδοσης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έτσι ώστε να γνωρίζετε τι θα πρέπει να κάνετε πριν εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση.

Ενέργειες πριν την εγκατάσταση

1. Βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού με επένδυση στην ποιότητα

Όσο ποιοτικότερα είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τόσο μεγαλύτερη απόδοση θα έχει το φωτοβολταϊκό σας σύστημα.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελούνται από τις κυψέλες μέσα στις οποίες μετατρέπεται το ηλιακό φως σε ενέργεια. Παρόλο που θα ήταν εξαιρετικό τα πάνελ να μπορούν να μετατρέψουν σε ρεύμα όλη την ενέργεια που λαμβάνουν, αυτό δεν είναι εφικτό.

Όσο προχωράει η τεχνολογία τα πάνελ, γίνονται όλο και αποδοτικότερα. Την τελευταία 5ετία, η απόδοσή τους έχει αυξηθεί κατά 15%-20%. Παρόλα αυτά, δεν κατασκευάζονται όλα τα πάνελ με τον ίδιο τρόπο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το καθένα καθορίζουν τόσο την απόδοση, όσο και την τιμή τους φυσικά.

Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πάνελ έχουν ένα efficiency rate της τάξεως του 11%-15%. Σημειώστε πως τα αποδοτικότερα ηλιακά πάνελ έχουν αποδόσεις περίπου στο 20%.

Τα λιγότερο αποδοτικά πάνελ, καταλαμβάνουν επίσης μεγαλύτερη επιφάνεια για να μπορέσουν να φτάσουν τα επίπεδα των αποδοτικότερων.

Βέβαια, τα αποδοτικότερα ηλιακά πάνελ είναι ακριβότερα. Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας, προτείνουμε τα ποιοτικότερα πάνελ παρόλο που θα είναι ακριβότερα. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για μία επένδυση 25ετίας και η απόσβεση επιτυγχάνεται γρήγορα στα πρώτα κιόλας χρόνια.

2. Αποφυγή σκιάσεων για βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού

Από τη στιγμή που τα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγουν ενέργεια από το ηλιακό φως, είναι απολύτως λογικό οποιαδήποτε σκιά να προκαλεί μείωση της αποδοτικότητας.

Αυτό, όμως, που δεν είναι γνωστό σε πολλούς ενδιαφερόμενους είναι ο αντίκτυπος που έχει η σκίαση ακόμη και σε μία μόνο κυψέλη ενός πάνελ.

Πρέπει να γνωρίζετε πως αν υπάρχει σκίαση ακόμη και σε μία κυψέλη, επηρεάζονται άμεσα και οι γειτονικές κυψέλες, καθώς η σκιασμένη κυψέλη λειτουργεί ως αντιστάτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην είναι πλήρως αποδοτικές και οι γειτονικές κυψέλες κάτι που επηρεάζει το σύνολο της απόδοσης.

Τα υψηλά δέντρα ή τα γειτονικά κτήρια αποτελούν τους συχνότερους λόγους σκίασης. Οπότε πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περίπτωση θα παίξει το γραφείο που θα αναλάβει τη μελέτη του έργου σας.

Τα σκιασμένα πάνελ δεν συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού

Σκιασμένα φωτοβολταϊκά πάνελ από δέντρα

3. Επιλέξτε τους κατάλληλους εγκαταστάτες

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί ενδιαφερόμενοι, ζήτησαν μόνο την αγορά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και θα επιχειρούσαν μόνοι τους την εγκατάσταση ισχυριζόμενοι πως έχουν τις γνώσεις.

Δεν αρκεί να διαθέτει κάποιος εμπειρία στις εγκαταστάσεις ή να «πιάνουν» τα χέρια του για να μπορέσει να εγκαταστήσει επιτυχώς ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Τεχνικά είναι εφικτό αλλά είναι απαραίτητο οι εργασίες να εκτελεσθούν από εξειδικευμένους αδειούχους εγκαταστάτες για να μπορέσει το φωτοβολταϊκό να είναι αποδοτικό.

Κάτι ακόμη που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως τα φωτοβολταϊκά δεν είναι τόσο αποδοτικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Άλλο το ηλιακό φως και άλλο η θερμοκρασία. Τα πάνελ χρειάζονται πολύ ηλιακό φως και όχι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό σημαίνει πως απαιτείται να υπάρχει η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του πάνελ και της οροφής ώστε να υπάρχει εύκολη διέλευση του αέρα και να μην υπερθερμαίνονται τα πάνελ. 

Αν τα πάνελ δεν τοποθετηθούν σωστά, δεν θα λαμβάνουν την απαραίτητη ηλιακή ενέργεια και θα παράγουν λιγότερο ρεύμα.

Οπότε για να αποκομίσετε τα μέγιστα από το φωτοβολταϊκό σας, εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

Ενέργειες μετά την εγκατάσταση

4. Βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού με καθαρισμό των πάνελ

Tα ηλιακά πάνελ δεν αποτελούνται από κινούμενα μέρη, άρα η απαιτούμενη συντήρηση είναι και εύκολη και μηδαμινή.

Η σκόνη και η βρομιά που συγκεντρώνεται πάνω στα πάνελ είναι ένας από τους λόγους μείωσης της αποδοτικότητά τους. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, εκτιμάται πως υπάρχει μείωση αποδοτικότητας 5% που οφείλεται σε σκόνη και βρομιά.

Αν μένετε σε περιοχές που σπανίως βρέχει, τότε συσσωρεύεται ακόμη περισσότερη σκόνη και η μείωση της απόδοσης μπορεί να φτάσει και το 20%.

Το μόνο που θα χρειαστεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας απλός καθαρισμός των πάνελ μία φορά τον χρόνο.

Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορείτε να κάνετε κι εσείς οι ίδιοι με τα κοινά καθαριστικά. 

Καθαρισμός πάνελ για βελτιστοποίησης απόδοσης φωτοβολταϊκού

5. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές καταγραφής απόδοσης

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας στον χώρο των φωτοβολταϊκών είναι οι εφαρμογές που καταγράφουν real time την απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.

Μέσα από αυτές τις εφαρμογές, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το φωτοβολταϊκό του.

Γνωρίζει ποιες ώρες της ημέρας είναι αποδοτικότερο αλλά και ποιους μήνες. Αν παρατηρήσει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους, μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και να διερευνηθούν τα αίτια μείωσης της αποδοτικότητας.

Αν αυτό σας φαίνεται πολλή δουλειά, ρωτήστε το γραφείο που θα συνεργαστείτε αν παρέχει υπηρεσίες monitoring.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables παρέχουμε τέτοιου είδους υπηρεσίες. Καθημερινά, οι μηχανικοί μας ελέγχουν τα στατιστικά στοιχεία των φωτοβολταϊκών των πελατών μας και επιλύουν όποια ζητήματα προκύψουν.

Ta Classic πακέτα μας που περιλαμβάνουν τους inverter Huawei, διαθέτουν για monitoring το cloud application της Huawei, FusionSolar. Τα Premium και Elite πακέτα μας με τους inverter SMA, διαθέτουν το cloud application Sunny Portal.

Monitoring μέσω του Sunny Portal σε οικιακό φωτοβολταϊκό 5 kW στο νησί της Χίου

6. Μειώστε τον αριθμό των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα

Για το τέλος αφήσαμε έναν παράγοντα που απαιτεί καθημερινή προσπάθεια από τη δική σας πλευρά.

Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που σπαταλούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ’ όση χρειάζονται.

Με το να αποφύγετε την περιττή κατανάλωση ρεύματος, θα κάνετε το φωτοβολταϊκό σας αποδοτικότερο, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσετε περισσότερα χρήματα τα οποία θα μπορέσετε να διαθέσετε αλλού.

Πράγματα της καθημερινότητας που φαίνονται μικρά και ασήμαντα, στην πραγματικότητα μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό.

Για παράδειγμα, αν δεν βλέπετε τηλεόραση, δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτή και να καταναλώνει ρεύμα. Αν το πλυντήριο πιάτων είναι σε λειτουργία, θα μπορούσατε να αποφύγετε να βάλετε ηλεκτρική σκούπα, αν φυσικά υπάρχει χρόνος στο πρόγραμμά σας για άλλη στιγμή.

Γενικά, όσο λιγότερες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν ταυτόχρονα, τόσο μεγαλύτερο όφελος αποκομίζετε. Όφελος που θα έχει άμεσο αντίκρισμα στην τσέπη σας.

Απλώς αναλογιστείτε πως με ένα φωτοβολταϊκό 10 kW σε μία κατοικία που καταναλώνει ετησίως 13.000 kWh με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, ήτοι: κουζίνα, θερμοσίφωνας, αντλία θερμότητας, air condition, αντλία ποτίσματος, φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων κ.α., εξοικονομεί στο νοικοκυριό περίπου €1.775 ετησίως. Στα 25 χρόνια που είναι η διάρκεια ενός φωτοβολταϊκού, η εξοικονόμηση ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των €44.375. Από αυτό το ποσό θα αφαιρέσουμε περίπου €10.000 που ήταν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού, άρα ένα νοικοκυριό θα εξοικονομήσει καθαρά το ποσό των €34.375 που θα πλήρωνε σε περίπτωση που δεν είχε φωτοβολταϊκό.

Τι μπορείτε να κάνετε με περίπου €35.000; Αυτή είναι μια απάντηση που θα δώσετε εσείς στον εαυτό σας.

Συμπέρασμα για τη βελτιστοποίηση απόδοσης φωτοβολταϊκού

Όπως θα έχετε αντιληφθεί έως τώρα, η αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού σας συστήματος ξεκινά από την έρευνα αγοράς που θα πραγματοποιήσετε για τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επικεντρωθείτε στην ποιότητα και στους έμπειρους αδειούχους εγκαταστάτες.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables διαθέτουμε εμπειρία στη μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης φωτοβολταϊκά για κατοικίες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε νησιά. Αναλαμβάνουμε όλες τις διαδικασίες από την πιθανή χρηματοδότησή του έργου, τη μελέτη, την κατάθεση του φακέλου, την εγκατάσταση και παραδίδουμε το φωτοβολταϊκό σας με το κλειδί στο… χέρι. Παράλληλα, τα πακέτα φωτοβολταϊκών μας έχουν άκρως ανταγωνιστικές τιμές. 

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο παρακάτω κουμπί, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας εξειδικευμένος μηχανικός της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.

 

Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού