Tελευταία ανανέωση στις 10/09/2021

Η εταιρεία φωτοβολταϊκών είναι η σημαντικότερη λήψη απόφασης που έχει να λάβει ένας ενδιαφερόμενος. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται 8 συμβουλές για την σωστή επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει το φωτοβολταϊκό σας.

Κύρια σημεία του άρθρου:

– Αναζητήστε την εμπειρία, τα έργα και το αποδεδειγμένο ιστορικό της εταιρείας.
– Εταιρείες με μεγάλες συνεργασίες μπορούν να σας καθοδηγήσουν καλύτερα.
– Αποφύγετε τις φθηνές λύσεις.
– Ρωτήστε για after sales εξυπηρέτηση και αναζητήστε την επιπλέον αξία.
– Ρωτήστε για τρόπους χρηματοδότησης.
– Μην βάζετε γεωγραφικά όρια στην επιλογή της εταιρείας.
– Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

Η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μεγάλη υπόθεση και η τελική απόφαση μόνο εύκολη δεν είναι.

Είτε πρόκειται για οικία, είτε για επιχείρηση, είτε για φωτοβολταϊκό πάρκο, αν ενδιαφέρεστε για φωτοβολταϊκό, έχετε να λάβετε αποφάσεις για πολλά θέματα και στο τέλος να εξετάσετε το κόστος της επένδυσης, να βάλετε τα νούμερα κάτω και να δείτε αν και πως θα προχωρήσετε.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η αρχή γίνεται με το τι φωτοβολταϊκό θα επιλέξουν. Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η δυσκολότερη απόφαση είναι το ποια εταιρεία φωτοβολταϊκών θα επιλέξουν για τη μελέτη, αδειοδότηση και εγκατάσταση του έργου.

Αυτή η  εταιρεία θα τους καθοδηγήσει και στην επιλογή του φωτοβολταϊκού συστήματος. Από αυτήν την εταιρεία φωτοβολταϊκών θα προταθούν και θα καθοριστούν τα kW, οι inverters, οι βάσεις και όλα όσα αφορούν το έργο.

Η επιλογή μόνο εύκολη δεν είναι και θα χρειαστεί μεγάλη έρευνα αγοράς μέχρι να κατασταλάξετε στο τι φωτοβολταϊκό θα εγκαταστήσετε.

Η επιλογή των ανθρώπων που θα αναλάβουν το έργο είναι η σημαντικότερη. H τύχη του φωτοβολταϊκού σας είναι στα χέρια τους. Από τη μελέτη και την αδειοδότηση, μέχρι την εγκατάσταση και την παράδοση αλλά και την after sales εξυπηρέτηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε πως να επιλέξετε την καλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών για μελέτη, αδειοδότηση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αγορά φωτοβολταϊκών.

Εμπειρία, αποδεδειγμένο ιστορικό και εξειδίκευση τα τρία σημαντικότερα χαρακτηριστικά.

1. Εμπειρία & έργα

Θα έχετε παρατηρήσει σε οποιαδήποτε αγορά σας και σε οποιονδήποτε κλάδο ότι οι εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την αξιοπιστία τους προβάλλοντας την εμπειρία τους.

Κάποια εταιρεία μπορεί να τονίζει το γεγονός ότι βρίσκεται στην αγορά πάρα πολλά χρόνια, παρουσιάζοντας συνήθως την ημερομηνία ίδρυσής της, ενώ κάποιες άλλες εταιρείες προβάλλουν τον αριθμό των έργων τους.

Η εμπειρία που διαθέτει μία εταιρεία σε οποιονδήποτε κλάδο είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει πως έχει αποκτήσει διάρκεια στην αγορά και έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στο πέρασμα του χρόνου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Οι έμπειρες εταιρείες που έχουν αναλάβει πολλά έργα, δικαίως ξεχωρίζουν και προτιμώνται από τους ενδιαφερόμενους για την αγορά, μελέτη και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών τους.

Μία έμπειρη εταιρεία στην αγορά, με αρκετά έργα θα πρέπει να είναι ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε για την επιλογή της κατάλληλης εταιρείας.

Όσοι μάλιστα, προβάλλουν τα έργα τους και μπορείτε να δείτε τι έχουν δημιουργήσει, θα σας βοηθήσουν να πάρετε μία γεύση από την ποιότητα και την καλαισθησία της δουλειάς τους. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσετε καλύτερα αν ταιριάζουν στο στυλ σας.

Οικιακό έργο από την εταιρεία φωτοβολταϊκών ΙΩΝΙΚΗ Renewables

Οικιακό έργο από την εταιρεία φωτοβολταϊκών ΙΩΝΙΚΗ Renewables

2. Αποδεδειγμένο ιστορικό

Το αποδεδειγμένο ιστορικό, έρχεται σε συνέχεια της εμπειρίας και των έργων. Το ότι κάποια εταιρεία μπορεί να βρίσκεται στην αγορά 20 ή 30 χρόνια και ότι έχει αναλάβει για παράδειγμα πάνω από 100 έργα, δείχνει σίγουρα ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Μεγάλη εμπειρία, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα και καλή δουλειά.

Ειδικά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, πόσα φωτοβολταϊκά θα εγκαταστήσει κάποιος στη ζωή του στο σπίτι του ή στην επιχείρησή του για να μην επιλέξει την ίδια εταιρεία δεύτερη φορά, σε περίπτωση που δεν έχει κάνει καλή δουλειά;

Ας υποθέσουμε ότι η εταιρεία δεν έκανε καλή μελέτη και υπάρχει μεγάλη σκίαση στο φωτοβολταϊκό. Αυτό σημαίνει πως δεν αποδίδονται τα μέγιστα. Η εταιρεία και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην αγορά και το συγκεκριμένο έργο θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό της.

Ευτυχώς στη σημερινή εποχή υπάρχουν οι ηλεκτρονικές αξιολογήσεις των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξετάσετε τις διαθέσιμες αξιολογήσεις των πελατών μίας εταιρείας. Μεγάλη προσοχή, όμως, στο να υπάρχει ικανοποιητικό δείγμα αξιολογήσεων. Η κριτική – είτε θετική, είτε αρνητική – από 1-2 πελάτες μόνο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία είναι καλή ή κακή. Χρειάζονται αρκετές αξιολογήσεις για να βγει ένα καλό συμπέρασμα.

Ένας άλλος τρόπος που θα σας προτείναμε είναι να ερευνήσετε εις βάθος το υπόβαθρο της εταιρείας και τις δραστηριότητές της. Αν καταφέρετε να βρείτε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τις συγκεκριμένες εταιρείες και τις συνεργασίες τους, τότε αυτές θα ξεχωρίσουν αμέσως στη λίστα σας.

Παράδειγμα εταιρείας αποδεδειγμένου ιστορικού

Ας αναφέρουμε για παράδειγμα, τον δικό μας όμιλο επιχειρήσεων, την ΙΩΝΙΚΗ. Αναζητώντας κάποιος στο διαδίκτυο την ΙΩΝΙΚΗ Renewables και τις συνεργασίες της, σίγουρα θα φτάσει στην εταιρεία μηχανικών του ομίλου, ΙΩΝΙΚΗ Engineering.

Τότε, θα διαπιστώσει πως η ΙΩΝΙΚΗ Engineering, έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως η SUNLIGHT σε επίπεδο κατασκευής, μελέτης και επίβλεψης.

Κατασκευή βιομηχανίας από την ΙΩΝΙΚΗ Engineering που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την εταιρεία φωτοβολταϊκών ΙΩΝΙΚΗ Renewables

Κατασκευή βιομηχανίας SUNLIGHT στις Η.Π.Α. από την ΙΩΝΙΚΗ Engineering

Οπότε σε αυτήν την περίπτωση, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι μηχανικοί του ομίλου ΙΩΝΙΚΗ (ΙΩΝΙΚΗ Engineering, ΙΩΝΙΚΗ Renewables κ.α.) διαθέτουν τεράστια εμπειρία σε μεγάλα έργα βιομηχανίας και πως τους έχουν εμπιστευτεί μεγάλες βιομηχανίες. Ευλόγως και ορθώς θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι μηχανικοί στήνουν ολόκληρες βιομηχανίες, ασφαλώς θα μπορέσουν να στήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα και φωτοβολταϊκά σε οικίες και επιχειρήσεις. 

3. Εξειδικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση από την εταιρεία φωτοβολταϊκών 

Η τριάδα των βασικών χαρακτηριστικών ολοκληρώνεται με τις εξειδικευμένες συμβουλές και τη σωστή καθοδήγηση.

Και αυτά τα χαρακτηριστικά έρχονται σαν το επόμενο βήμα από το 1 & 2. Είναι δηλαδή η συνέχεια της εμπειρίας, των έργων και του αποδεδειγμένου ιστορικού.

Όπως προαναφέραμε με το παράδειγμα του ομίλου ΙΩΝΙΚΗ, οι μηχανικοί έχουν αποδείξει την εμπειρία και την αποτελεσματικότητα των έργων τους. Αυτό συμπεραίνεται από το μέγεθος των βιομηχανιών που έχουν συνεργαστεί αλλά και τη συχνότητα. Στο παράδειγμα της SUNLIGHT, υπάρχουν τρεις συνεργασίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Η.Π.Α. Θα επέλεγε ποτέ μία τέτοια βιομηχανία να συνεργαστεί πολλές φορές με μία εταιρεία που δεν έκανε καλά τη δουλειά της;

Ασφαλώς, τέτοιας ικανότητας μηχανικοί είναι σε θέση και να παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές σε κάποιον πελάτη αλλά και να τον καθοδηγήσουν στη σωστή απόφαση.

Οι συνεργασίες το αποδεικνύουν και αυτό είναι το κλειδί. Όλοι θα σας πουν ότι διαθέτουν εμπειρία και ότι εξειδικεύονται στις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις κ.α. Δεν το αρνούμαστε αλλά πρέπει να αναζητήσετε το αποδεδειγμένο ιστορικό. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε τον βαθμό της εμπειρίας και τον βαθμό της εξειδίκευσης.

Έτσι θα γνωρίζετε ότι μιλάτε με τα κατάλληλα άτομα. Θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ακόμη και αν σας στοιχίσει το έργο κάποια χρήματα παραπάνω.   

Οικονομικοί παράγοντες και after sales εξυπηρέτηση από την εταιρεία φωτοβολταϊκών 

4. Αποφύγετε τις πολύ φθηνές λύσεις

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό «Πολύ καλό για να είναι αληθινό»; Αυτό ακριβώς ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά. Όταν μιλάμε δε, για μία επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ, τότε δεν προτείνουμε τη διακινδύνευση της ποιότητας.

Σίγουρα το κόστος είναι, αν όχι ο σημαντικότερος παράγοντας, ένας από τους σημαντικότερους. Δεν θα πρέπει όμως να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.

Συνήθως όσοι επιλέγουν λίγο πιο ακριβά και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ό,τι δίνεις, παίρνεις λέει ο λαός και αυτό ισχύει και εδώ.

Ένα παράδειγμα από χρηματοκοικονομικές επενδύσεις

Μιλώντας για επένδυση γύρω από τα φωτοβολταϊκά, ας φέρουμε ένα παράδειγμα από τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.  

Ένας πελάτης λέει σε έναν χρηματιστή ότι θέλει να βγάζει €5.000 τον χρόνο και θα διαθέσει κεφάλαιο €20.000. Τότε, ο χρηματιστής τον ενημερώνει πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η ετήσια απόδοση της επένδυσής να είναι 25%. Συνεχίζει λέγοντας ότι θα πρέπει να αγοράσει κάποιου είδους μετοχές που έχουν υψηλό ρίσκο αλλά προσδοκίες για μεγάλα κέρδη. Προσθέτει πως ο ίδιος γνωρίζει ποιες θα είναι αυτές οι μετοχές. Ενθουσιασμένος ο πελάτης που ακούει ότι θα του δίνονται μετοχές με μεγάλες προσδοκίες και πως θα μπορεί με μόλις €20.000 να βγάζει €5.000 τον χρόνο, δέχεται. Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένες μετοχές να έχουν τεράστιες διακυμάνσεις, κυρίως πτωτικές. Στο τέλος ο πελάτης έχει χάσει ένα υψηλό ποσοστό του κεφαλαίου του. Σίγουρα θα έχετε ακούσει γύρω σας τέτοιες ιστορίες. Ισχύει όμως ότι αυτό που ήθελε ο πελάτης και του παρουσιάστηκε ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ο ίδιος χρηματιστής, ωστόσο, μιλούσε με έναν άλλον επενδυτή που του έλεγε ότι θέλει να βγάζει και αυτός €5.000 ετησίως αλλά μπορεί να διαθέσει κεφάλαιο €100.000. Ο χρηματιστής σε αυτήν την περίπτωση του είπε πως μπορούν να επικεντρωθούν σε πολύ μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν μερίσματα και σε κάποια χαρτοφυλάκια εισοδήματος που διαθέτουν πολύ μικρό ρίσκο. Το αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση είναι ο επενδυτής να βγάζει σταθερά το έτος μία απόδοση 5% που αντιστοιχεί σε €5.000 επί του αρχικού κεφαλαίου.

Και τα φωτοβολταϊκά είναι επένδυση

Αναφέρουμε τα συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί και τα φωτοβολταϊκά είναι μακροπρόθεσμη επένδυση. Τα οικιακά φωτοβολταϊκά εξοικονομούν χρήματα στο νοικοκυριό κάτι που σημαίνει πως μπορεί να επιτευχθεί αποταμίευση της διαφοράς που θα πληρώνονταν σε λογαριασμούς χωρίς φωτοβολταϊκό και να υπάρξει ρευστό. Τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά εξοικονομούν χρήματα για τις επιχειρήσεις και με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, τα φωτοβολταϊκά πάρκα αποφέρουν συγκεκριμένες ετήσιες αποδόσεις κάθε χρόνο.

Αν η επένδυση που κάνετε για το φωτοβολταϊκό σας ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε αυτό είναι σημάδι να την αποφύγετε.

Πίνακας απόδοσης οικιακού φωτοβολταϊκού

Πίνακας απόδοσης οικιακού φωτοβολταϊκού

5. After sales εξυπηρέτηση και επιπλέον αξία από την εταιρεία φωτοβολταϊκών 

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της κατάλληλης εταιρείας που θα αναλάβει το έργο του φωτοβολταϊκού σας είναι η after sales εξυπηρέτηση και η επιπλέον αξία.

Σε κανέναν δεν αρέσει να αγοράζει κάτι και στη συνέχεια να μην ξέρει που να απευθυνθεί για να λυθεί τυχόν πρόβλημα που έχει προκύψει. Από τα πιο μικρά πράγματα έως τα μεγαλύτερα.

Σε όλες μας τις αγορές, από ένα απλό πληκτρολόγιο μέχρι και αυτοκίνητο ή φωτοβολταϊκό, περιμένουμε να έχουμε after sales εξυπηρέτηση και μάλιστα από εκεί που το αγοράσαμε.

Στην αναζήτηση της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο σας, να ρωτήσετε για την after sales εξυπηρέτηση και να διευκρινίσετε αν θα επικοινωνείτε με τους ίδιους ή αν θα σας παραπέμπουν στην εταιρεία των πάνελ, στην εταιρεία των inverter κλπ.

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables τονίζουμε οι ίδιοι πάντα στους πελάτες μας ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Από την ιδέα έως την υλοποίηση του έργου και μετά.

Επίσης, παρέχουμε επιπλέον αξία σε όσους μας εμπιστεύονται. Οι inverter είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο εγγύησης. Συνήθως είναι στα 5 έτη. Όσοι επιλέγουν εμάς, αυξάνουμε αυτήν την εγγύηση σε 10 έτη.

Αυτό το κάτι παραπάνω που προσφέρουμε, είναι ακόμη μία ασφάλεια που παρέχει αξία στον πελάτη μας και σας συμβουλεύουμε να αναζητήσετε την επιπλέον αξία από την εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε.

6. Η εταιρεία φωτοβολταϊκών πρέπει να καθοδηγεί στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης

Είναι λογικό όταν μία επένδυση ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, να αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης του έργου.

Ρωτήστε τις εταιρείες που έχετε ξεχωρίσει αν γνωρίζουν για ενεργά προγράμματα χρηματοδότησης.

Είναι πολύ σημαντικό στα πλαίσια των εξειδικευμένων συμβουλών και της σωστής καθοδήγησης να γνωρίζουν για τους συγκεκριμένους τρόπους.

Σημειώστε πως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι και στο 1, 2 & 3. Ο φάκελος της χρηματοδότησης είναι οικονομοτεχνική μελέτη.

Στον όμιλο ΙΩΝΙΚΗ, η ΙΩΝΙΚΗ Finance δραστηριοποιείται στον χώρο των επενδυτικών προγραμμάτων, πετυχαίνοντας έως τώρα χρηματοδοτήσεις άνω των €80.000.000 για βιομηχανίες που υποστηρίζει η ΙΩΝΙΚΗ Engineering. Συναντάται και εδώ δηλαδή το αποδεδειγμένο ιστορικό το οποίο καλό θα είναι να αναζητήσετε κι εσείς, ρωτώντας επίσης για τα ποσοστά επιτυχίας.

Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών και πάνελ

Αγνοήστε την απόσταση, ρωτήστε αυτούς που εμπιστεύεστε

7. Δεν χρειάζεται να επιλέξετε απαραίτητα εταιρεία φωτοβολταϊκών από την πόλη σας

Όταν πραγματοποιείτε έρευνα για την κατάλληλη εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα αναλάβει το έργο του φωτοβολταϊκού σας, μην βάζετε γεωγραφικά όρια. Μην αναζητάτε δηλαδή εταιρείες μόνο από την πόλη σας ή από γειτονικούς νομούς.

Αναζητήστε από όλη την Ελλάδα. Οι καλύτερες εταιρείες και αυτές που θα ξεχωρίσετε και οι ίδιοι ως τις καλύτερες είναι αυτές που μπορούν να υποστηρίξουν έργα σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως είναι και αυτές που έχουν επενδύσει στο να δείξουν και να παρουσιάσουν πράγματα, κάτι που θα κάνει την έρευνά σας ευκολότερη με περισσότερα ευρήματα και στοιχεία που χρειάζεστε.

Αν μένετε στον βορρά αλλά έχετε βρει στον νότο την εταιρεία που καλύπτει όλες σας τις ανάγκες, έχει λύσει όλες σας τις απορίες, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και παράλληλα εξυπηρετεί σε όλη την Ελλάδα, επιλέξτε την. 

Μην θέτετε γεωγραφικά όρια σε τόσο σημαντικά έργα όπως ένα φωτοβολταϊκό.

8. Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε

Για το τέλος αφήσαμε μία συμβουλή από την οποία ίσως να ξεκινούσατε ακόμη και αν δεν την αναφέραμε σε αυτό άρθρο και πολύ καλά θα κάνατε. Αν έχετε ανθρώπους που εμπιστεύεστε και έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό, μπορούν να σας μεταφέρουν την εμπειρία τους για την εταιρεία φωτοβολταϊκών που έχουν επιλέξει.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, φροντίστε να κάνετε ολόκληρη την έρευνα που αναφέρουμε στο παρόν άρθρο έτσι ώστε να σχηματίσετε μία σφαιρική άποψη ο ίδιος για την εταιρεία φωτοβολταϊκών που σας προτείνεται.  

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα

Στην ΙΩΝΙΚΗ Renewables, σκεπτόμενοι πάντα το συμφέρον του πελάτη μας, δίνουμε τεράστια σημασία στην αξιοπιστία και την αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού σας.

Χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητα, διαθέτουμε ανταγωνιστικά σε τιμές πακέτα φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις με γερμανικά πάνελ και γερμανικούς inverter. Ακόμη και στην οικονομικότερη λύση με inverter από την Ασία, έχουμε επιλέξει μία πασίγνωστη εταιρεία, την Huawei, ενώ προσφέρουμε έξτρα εγγύηση.

Η εμπειρία μας στη μελέτη και την εγκατάσταση είναι μεγάλη και αναλαμβάνουμε τα εξής:

1. Ηλεκτρολογικά DC/AC
2. Εγκατάσταση βάσεων – πάνελ
3. Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών
4. Σύνδεση στο δίκτυο
5. Αδειοδότηση / διαχείριση έργου

Ενδιαφέρεσαι για φωτοβολταϊκό; Πάτησε στο κουμπί “Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού” παρακάτω, συμπλήρωσε τη φόρμα και ένας αρμόδιος μηχανικός θα επικοινωνήσει μαζί σου για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σε καθοδηγήσει στη σωστή απόφαση.

Θέλω τηλεφωνικό ραντεβού